Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO

Tisztelt látogatók, kedves barátaim, barátnőim és ínyes érdeklődők!

Itt azoknak a szerencsés és szerencsétlen egyéneknek kívánok kedvezni, akik vagy kóstolták kedvenceimet, vagy csupán az itt leírtak alapján kapnak kedvet hozzá. Természetesen a lista nem teljes, hisz a tartalmat csak ízelítőnek szánom.
A történeti hűség kedvéért álljon itt: eredetileg szakács szakmában vitézkedtem, de miután két évi mosogatás után rájöttem, hogy az étlap végigkóstolásán kívül csak a fiatal mosogatólányok lenge öltözetének (vékony köpeny alatt bugyi és melltartó) és mosogatókád fölé hajoló pózának látványa tudna a pályán tartani, be kellett látnom, más foglalkozás után kell néznem. Ráadásul arról nem is szólva, hogy ledér konyhatündérek helyett  kedves, de igencsak éltes asszonyok vettek körül. Feléjük minden elismerésem, mert az utolsó pillanatig hittek vendéglátós jövőmben. Pedig ekkor már egyértelmű volt, hogy a pokolba kívánom azt a vendéget, aki egy ebéd rendelésénél arra vetemedik, hogy frissensültet kér! Olyanra kényszerítve a szakácsot, hogy egy a'la carte végigfőzése után még álljon neki húst szelni meg panírozni! Erre legfeljebb akkor lettem volna hajlandó, ha az illetőtől személyesen én vehettem volna fel a rendelést és megnyerő modorommal, valamint lehengerlő érvelésemmel sem sikerült volna róla sehogy  lebeszélni... Persze azért sikerült megtanítaniuk főzni, hisz ezért voltam ott, és nem feledhetem azt a lelkiismeretes alázatot sem, amely fáradságos konyhai munkájukat jellemezte. Egy életre sikerült belém itatni a természetes ízek  szeretetét, új utak keresését, az ízharmóniákkal való bánásmód fontosságát. Továbbá, hogy az egészséges kritika nem finnyásság, hanem valójában maga az ínyencség! Bár ezt lehet csak  most találtam ki :)

Mottó:  Miért nem maradtam szakács?

             Mert az étlapra azt akartam íratni:

             A konyhafőnök ajánlata: 

             Mindenki főzzön magának otthon!

Nem tették rá... :)

   

RECEPTEK  - bővülhet, csak noszogatni kell! 

  

PATISSZON GOMBÓC

1 db közepes méretű patisszont megtisztítunk, negyedekbe vágva apróreszelőn megreszelünk.
Hozzáadunk:  2 tojás sárgáját,
                         2 evőkanál lisztet,
                         2 evőkanál zsemlemorzsát,
                         5 dkg reszelt sajtot,
                         sót,
                         kevés lestyánt,
                         1 csokor apróra vágott petrezselyemzöldet.
Jól összekeverjük és végül a 2 tojás habját kanalanként hozzávegyítjük.
Közben feltesszük melegedni az olajat, hogy a massza elkészülte után azonnal süthessük.
Evőkanállal henger alakúra szaggatjuk.

 

PADLIZSÁN LECSÓVAL

Az apró kockákra vágott padlizsánt sós vízben puhára főzzük.
Lecsót készítünk, kicsit intenzívebb ízesítéssel és fűszerezéssel.
Mikor mindkettő kész, a villával megtört padlizsánt a lecsóba keverjük.

 

SAJTOS TEKERCS

25 dkg trappista sajtot felolvasztunk gőz felett. Akkor jó, mikor képlékeny.
15 dkg margarint kikeverünk sóval, mustárral, borssal ízlés szerint.
20 dkg hóvirág sajtot vagy ehhez hasonló állományú sajtot, pl juhsajtot.
3 db keményre főtt tojás sárgáját villával finomra törünk és a masszához keverjük.
A felolvasztott sajtot folpackra helyezzük és kisodorjuk, majd a masszát ráhelyezzük, snidlinggel megszórjuk és feltekerjük. (Lehet még dúsítani gépsonka szeletekkel). Hűtőbe tesszük, fél nap múlva jó.

 

SAJTOS POGÁCSA

60 dkg liszt,
25 dkg vaj,
2 tojás sárgája,
3 dkg élesztő kevés langyos tejben felfuttatva,
2 teáskanál só,
2 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt.

Összedolgozzuk, kissé puha tészta legyen, esetleg tehetünk még hozzá tejfölt.
Téglalap alakúra  nyújtjuk, majd jobbról-balról középig behajtjuk, ezt is összehajtjuk.
Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd mégegyszer.
Uána szorosan alufóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük és 3-4 órát pihentetjük.
Ezután nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.

  

FEHÉR KRÉMES


30 dkg liszt,
10 dkg margarin,
1 cs. szalalkáli,
1 egész tojás,
kevés só,
tejföl vagy tej.

Összegyúrjuk, 3 felé osztjuk. Vékonyra nyújtjuk és lisztezett tepsi hátán világosra sütjük.

Krém:
Fél liter tejet ketté osztunk. Egyik felébe 1 csomag vaníliás cukrot, a másik felébe 4 kanál lisztet teszünk.
Amikor a vaníliás tej forr, lassan beleöntjük a lisztes tejet. Keverés mellett péppé főzzük, majd kihűtjük.
20 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk és a kihűlt pépet hozzákeverjük.

 


 GABI SZELET

50 dkg liszt,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
kevés só,
15 dkg margarin,
3 tojás sárgája,
10 dkg cukor,
1 dl tej.

Összedolgozzuk és 3 részre osztjuk. Tepsi hátán megsütjük.

Töltelék:
1 lap összetörve,
2 dl langyos tejbe 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 3 dkg kakaó, 1/2 dl rum, 3 evőkanál baracklekvár.

Tetejére:
2 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral és kevés citromlével gőz felett felverjük. A tészta tetejére tesszük.
Ha megszilárdult, szeleteljük.

 

Kedves érdeklődő!
Valójában a végtelenségig lehetne ide ötleteket és kedvenceket emelni. A tény nálam az, hogy eléggé improvizatívan főzök és sütök. Gondolom, ezzel azért elég sok háziasszony van így. Hisz nyilvánvalóan sokszor fordul elő mindenkivel, hogy abból főz (süt) amije éppen van otthon. Na ez velem állandóan így van, például húsok esetében, ahol az elkészítési mód, a füszerezés és az ízesítés közvetlenül a főzés előtt dől el. Tehát ide nem is írnék húsételeket, azokból úgy is kifogyhatatlan a tárház mindenkinél, és legújabban igencsak divatba jött grillezéssel, a fűszerezési és ízesítési kultúra is színesebb lett szerte minden fogyasztó esetében.
A sütemények azonban mindig különös lázba hoztak! Most joggal kérdezheti bárki, mi a jó fenéért tanultam akkor szakácsnak, miért nem valamilyen szédült sütőembernek? Nos, nem jött rosszul nekem az a főzni tudás! Életem egyik legnagyobb élménye volt megismerni az alapokat és kiterjeszteni azokat az összes módozat megtanulásával. Ez a lexikális tudásszomjamat csillapította, kóstolásuk pedig kamaszkori állandó éhségemet. Emellett aztán az éttermi tészták fajtáinak végigpróbálása gyakorlatilag félig-háromnegyedig cukrásszá tette az embert. A konyhai tevékenységemet ekkor már a tészták készítése tette ki nagy részben, mivel orientáltságom jelentősen effelé húzott. Miután végigsütöttem és végigettem az összes számomra ehető tésztafélét, jöttek az olyan helyzetek, amiről az imént is beszéltem, improvizáljunk! Mi is van itthon? Szilva!?

SZILVÁS SÜTI 

40 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 10 dkg cukorból, 2 tojássárgájából kevés sóval, fél csomag sütőporral, 1 dl tejföllel, citromlével és rummal linzertésztát készítek.
A tésztát hűtőbe téve pihentetem, majd kinyújtom és tepsibe helyezem.
Rá zsemlemorzsát szórok, lerakom a szilvadarabokat, meghintem cukorral és fahéjjal. Közé vágott diót szórok. Majd sütöm.

 

543401.jpg

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Persze nem szabad kihagyni e folyamból kedvenc levesemet sem, amelyet én így készítek:

OLASZ ZÖLBABLEVES

Kezdetnek a vegyes zöldségleves alapot készítjük. A zöldségek pirításával, párolásával indítjuk, sóval és őrölt borssal. Szokás szerint, felengedés után hozzáadjuk a zöldbabot. Ha mindent beletettünk, és kész a levesünk, amit paradicsom sűrítménnyel is ízesítettünk, jön a tálalás!
Tálaláskor ugyanis a tányérunk aljára egy zúzott fokhagymából, finomravágott bazsalikomból és petrezselyemzöldből álló, kevés olajjal elkevert pépből teszünk ízlés szerinti mennyiséget. Erre rámerjük a forró levest, kicsit elkeverjük. Ezután reszelt sajttal megszórjuk, ami csodás betétje lesz a levesnek.

 

 
 

 



Elérhetőség

Iványi Balázs

06-70/508-6960

vanuatu69@gmail.com



Archívum

Naptár
<< November / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 23401
30 nap: 155
24 óra: 14